Reteta lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Reteta lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Porții

16

Complexitate

1

Pregătire

Gătire

30m

Temperatură

180

Calorii

-

Ingrediente


Pentru foile de lasagna:
• oua – 3 buc
• faina – 300 g
• sare – 1 varf de cutit
• ulei de masline – 1 lingura
• faina aditionala pentru a evita lipirea – 50 g

Pentru compozitie:
• vinete – 2 buc
• dovlecei – 3 buc
• rosii proaspete – 15 kg
• busuioc proaspat – 89 frunze
• oregano proaspat – 4 frunze
• zahar – 1 varf de cutit
• bulion calitativ – 45 linguri
• parmezan ras – 150 g
• cascaval afumat – 300 g
• lapte – 250 ml
• unt – 120 g
• smantana de gatit – 100 ml
• faina – 80 g
• oua – 6 buc
• ulei de masline – 50 ml
• patrunjel proaspat – ½ legatura
• sare si piper – dupa gust

Mod de preparare

• asezati faina pe blatul de lucru, facand o mica gaura in centrul acesteia, in care veti sparge ouale, la temperatura camerei, pentru a putea incorpora perfect grasimea oului
• adaugati sarea si uleiul de masline si cu ajutorul unei furculite amestecati ouale asemeni unei omlete, incorporand putin cate putin faina de pe margini, pana ce ajungeti sa o incorporati pe toata
• incepeti apoi sa framantati acest aluat folosindu-va de varful degetelor si de cate un praf de faina de pe margini, de fiecare data cand vreti sa evitati sa vi se lipeasca aluatul de masa sau de maini
• aluatul trebuie sa fie uniform incorporat si pufos – acoperiti-l cu 2 servetele sau cu o folie de plastic si lasati-l la frigider cca 20 de minute
• dupa 20 de minute il scoateti si presarati putina faina pe deasupra pentru a evita lipirea
• taiati-l in bucati mai mici si introduceti prima bucata in dispozitivul de intins paste al masinii de paste Atlas Cromo de la Marcato, pentru a o intinde
• incepeti de la cel mai gros nivel pana la antepenultimul – cu fiecare trecere prin masina de intins paste mai presarati putina faina pe foaie si scadeti un nivel de grosime
• taiati foile in bucati de 10 cm lungime si lasati-le la uscat
• curatati rosiile si mixati-le la blender impreuna cu busuioc, oregano, zahar, bulionul calitativ, putin ulei de masline, sare si piper
• dupa ce ati mixat rosiile, puneti-le intr-o craticioara si scadeti compozitia la foc mediu pana se mai incheaga, apoi lasati-o la racit
• adaugati untul intr-o craticioara si treptat, la foc mic, amestecand cu un tel, adaugati faina
• dupa ce ati incorporat-o, adaugati laptele si smantana de gatit
• amestecati energic pana obtineti o compozitie inchegata
• taiati dovleceii si vinetele rondele subtiri
• presarati sare pe deasupra si lasati-le cca 20 de minute pana se ridica apa din acestea
• tapetati-le cu cateva servetele
• ungeti tava de cuptor cu putin ulei si adaugati primul strat de foi de lasagna trecute in prealabil printr-un jet de apa
• radeti cascavalul si parmezanul
• bateti ouale cu ajutorul unui tel
• adaugati rondelele de dovlecei si peste acestea sosul bechamel
• adaugati cascaval ras, urmat de ouale batute (cam 1/3 din cantitatea totala) si peste acesta vinetele si sosul de rosii
• repetati procesul ca sa aveti 3 straturi de foi de lasagna
• ungeti bine ultimul strat de foi de lasagna cu sosul bechamel si adaugati putin ou batut deasupra, urmat de cascaval si parmezan ras
• incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti tava pentru cca 30 min;
• scoateti-o, lasati-o putin sa se raceasca inainte de a o taia si serviti cu patrunjel tocat pe deasupra.

Pofta buna!